Vilken hundras passar mig?

Vilken hundras passar mig?

När man väl har bestämt sig för att skaffa hund gäller det tänka efter noga gällande val av hundras. Det måste vara en hund som passar in i den livsstil man lever. Man bör utgå ifrån vad man vill ha hunden till. Är det enbart som sällskap eller kanske som jaktkamrat? Vill man valla får eller har man behov av en vakthund? Alla raser är framavlade för olika användningsområden och syften. Det gäller att läsa på om olika raser och dess typiska karaktärsdrag för att se vilken hund som passar.

Det finns ett antal saker man bör fundera kring innan man bestämmer vilken typ av hund man är ute efter. Nedan listas de viktigaste:

Användningsområde

Svenska Kennelklubben har delat upp alla registrerade hundraser i Grupp 1-10. Dessa grupper representerar rasernas användningsområden, som till exempel jakthundar, gårdshundar, vakthundar, vallhundar, sällskapshundar och så vidare. Välj en ras som passar för det du vill göra med din hund.

Mentalitet

Alla raser har olika och utmärkande egenskaper. En del är kända för att vara enkla och följsamma medan andra är mer självständiga, envisa och svårtränade. Vill man ha lugn hund eller passar det bättre med ett energiknippe? Spelar det någon roll om hunden är reserverad mot främlingar eller känd för att älska allt och alla?

Boende

Ska hunden bo i en liten lägenhet eller kanske på en stor gård på landet? Tänk på att riktigt stora hundar kan vara otympliga att ha i mindre boenden. Finns det grannar som kan störas av hundskall kanske man även ska undvika spetsar.

Storlek

Det finns allt ifrån pyttesmå chihuahuor som väger några enstaka kilon till Grand Danois med en mankhöjd på ca 80 cm. Små hundar är oftast behändigare att ha med sig och även barn kan vara ute och gå med hunden. Tänk på att stora hundar äter betydligt mer och på koppelpromenader kan dra omkull även en vuxen om det vill sig illa.

Motion och mental aktivering

Alla hundar oavsett ras behöver motion och aktivering, men i olika grad. Vissa raser behöver väldigt mycket fysiskt motion för att må bra medan andra har större krav på mental aktivering. Vissa behöver få valla, jaga eller dra släde. Att få arbeta med både hjärnan och nosen är något de flesta hundar gillar.

Pälsvård

Hur mycket pälsvård man behöver ägna sig åt beror på hundens pälsstruktur och -längd. Långhåriga hundar fäller mer än andra och kan kräva ganska mycket borstning. Strävhåriga hundar behöver ofta trimmas eller plockas. Korthåriga hundar har den mest lättskötta pälsen, men tänk på att dessa hundar fryser lättare än andra.