Tävla med din hund

Tävla med din hund

Det finns många olika hundsporter man kan ägna sig åt tillsammans med sin hund. Om man verkligen vill satsa och kanske till och med ta sig till elitnivå är det nog bäst att sikta in sig på en specifik hundsport, annars finns det inget hinder för att man tävlar i flera olika grenar samtidigt. Det finns officiella och inofficiella tävlingar där de flesta arrangeras av Svenska Kennelklubben, SKK, eller någon av deras underklubbar. Här nedan beskrivs fyra olika populära hundsporter i korthet.

Agility

Denna hundsport går ut på att hunden med hjälp av förarens dirigering ska ta sig igenom en typ av hinderbana bestående av bland annat höjdhopp, tunnlar, vippbrädor, slalomhinder och balansbommar. Det man strävar efter är att ta sig igenom banan på så kort tid som möjligt, naturligtvis med så få hindermissar som möjligt.

Svenska Agilityklubben, SagiK, är en av många klubbar som arrangerar dessa tävlingar. Alla raser, även blandraser, är välkomna att delta. Det enda kravet som finns är att hunden måste ha fyllt 18 månader. Utöver den vanligaste agilityklassen finns även en hoppklass som inte innefattar klätterhinder. Det finns fem olika storleksklasser baserat på hundens mankhöjd. Det finns även tre svårighetsklasser där klass 3 är den svåraste. För att ta sig vidare till nästa klass behöver man uppnå ett resultat av tre så kallade pinnar. För att bli champion i agility krävs tre stycken certifikat från klass 3.

Freestyle

Om man gillar att vara kreativ och att öva in olika trick är detta den ultimata hundsporten. Det går alltså ut på att man tillsammans med sin hund utformar ett fritt och underhållande lydnadsprogram i takt till musik. Programmet kan innehålla alltifrån dans och koreografi till roliga trick, balansuppvisningar och hopp, ofta ihop med olika typer av rekvisita.

Några av de som anordnar freestyle-tävlingar är Svenska Hundfreestyleklubben, SHFK. För att få delta måste man vara medlem i någon SKK-ansluten klubb. Är hunden oregistrerad krävs en särskild tävlingslicens utfärdad av SKK. På tävling bedöms man efter tre kategorier; precision och samarbete, innehåll samt tolkning av musik. Dessa tävlingar hålls ofta inför stor publik då det är en väldigt underhållande sport att titta på, nästan som en dans- och teateruppvisning.

Lydnad

Detta är kanske den allra vanligaste tävlingsgrenen inom hundsport. Det går ut på att visa upp följsamhet och lydnad genom att hunden ska utföra diverse moment utifrån förarens kommandon såsom sitt, ligg, fot, apport med mera.

Alla SKK-klubbar får anordna tävlingar, där den vanligaste är Svenska Brukshundsklubben, SBK. Alla hundar får delta, dock gäller samma regler här gällande att oregistrerade hundar ska ha en särskild tävlingslicens. Hunden måste vara minst 10 månader gammal och föraren ska vara medlem i någon SKK-klubb.

Det finns fyra olika klasser att tävla i; startklass, klass 1, klass 2 och klass 3. För att bli lydnadschampion måste hunden vara registrerad samt ha fått tre stycken 1:a pris i klass 3 (vilket motsvarar 256 poäng) på lydnadstävling.

Nosework

Detta är en relativt ny hundsport som blev officiell i Sverige så sent som i januari 2017. Som namnet antyder handlar det om att använda hundens luktsinne och detta är en sport som passar i princip vilken hund som helst. Det är förmodligen orsaken till att sporten har blivit så populär på kort tid. Det går alltså ut på att hunden tillsammans med sin förare ska söka efter specifika dofter i varierande miljöer. Man tävlar i tre olika klasser där dofterna placeras ut och söks efter i fyra moment; behållarsök, inomhussök, utomhussök samt fordonssök.

Svenska Nose Work klubben, SNWK, är den klubb som ansvarar för reglerna. För att få tävla i Nosework gäller samma regler som för lydnad, med undantaget att hunden måste klara av ett doftprov vid tidigast 10 månaders ålder. För att få börja tävla måste hunden ha fyllt 1 år.