Försäkringar för hunden

Försäkringar för hunden

Något av det viktigaste att tänka på när man skaffar hund är att se till att hunden är skyddad av en bra försäkring. Det kan vara svårt att navigera i försäkringsdjungeln då det finns en uppsjö av bolag och varianter. Vissa försäkringsbolag erbjuder olika typer av bonusar och rabatter, andra lockar med låga självrisker. Titta på vilka risker och behov som finns för just dig och din hund och välj sedan försäkring utifrån det. Det kommer att löna sig i längden. Det är svårt att säga vad en hundförsäkring kostar, då det kan skilja sig åt ganska mycket beroende på bolag, hundras och typ av försäkring. Men räkna med ca 2000-5000 kr om året.

Vikten av att ha sin hund försäkrad

På samma sätt som att vi väljer att försäkra våra hem och bilar förtjänar såklart även våra hundar samma omtanke. Det spelar ingen roll hur noga man försöker skydda sin hund, man kan aldrig veta när oturen är framme. Om det vill sig illa kan veterinärkostnader under en hunds liv bli oerhört dyra, därför bör man trygga hundens vård genom att ha en bra försäkring.

Försäkra hunden så tidigt i livet som möjligt, då det ger ett mest vattentätt skydd. Det brukar dock alltid finnas en viss karenstid efter att man tecknat försäkringen då den helt enkelt inte gäller, så var noga med att läsa igenom villkoren ordentligt. De flesta försäkringsbolag höjer premien för hundar över sju år, i takt med att ersättningen sänks.

Tänk på att många hundförsäkringar har undantag och restriktioner gällande till exempel ärftliga sjukdomar, kejsarsnitt med mera. Det finns till och med bolag som inte tecknar försäkringar på vissa raser överhuvudtaget. Detta beror ofta på att rasens hälsostatus är så dålig att det inte lönar sig. Det är väldigt vanligt att trubbnosiga raser såsom Fransk bulldogg och Mops omfattas av undantag gällande luftvägar och andningsproblematik.

Att välja mellan olika försäkringsbolag

Det är omöjligt att säga vilket försäkringsbolag som är bäst då det helt beror på vad man har för behov. Det enda sättet att välja rätt är egentligen att läsa på ordentligt och jämföra. Titta extra noga på saker som om självrisken är fast eller rörlig, vad som gäller vid sjukdom och olycksfall, dödsfall, rehabilitering och mediciner.

De allra vanligaste och största bolagen som har hundförsäkringar är If, Agria och Folksam. If marknadsför sig till exempel som det enda bolaget med fast självrisk och det kan naturligtvis vara skönt att veta i förväg att man aldrig behöver betala mer än en bestämd summa.