Filmer och tv-program om hundar

Filmer och tv-program om hundar

Att vi människor gillar att se filmer och tv-program som handlar om djur i allmänhet och hundar i synnerhet är vida känt. Detta är något som verkar tilltala personer i alla åldrar, gammal som ung. Det finns många olika typer av hundfilmer och tv-program, alltifrån tecknade och animerade barnfilmer med underhållningssyfte till dokumentärserier vars avsikt är att hjälpa och undervisa hundägare.

Klassiska hundhjältar

Den mest kända och klassiska tv-hunden av de alla måste vara den långhåriga collien Lassie. Den första Lassie-filmen kom redan 1943 och heter Lassie på äventyr. Denna tik trollband publiken med sin klokhet och förmåga att lösa problem. Sedan dess har rollfiguren Lassie varit med i diverse olika tv-serier och filmer, alltid lika klipsk och imponerande.

1989 kom komedifilmen Turner & Hooch, med Tom Hanks i huvudrollen som polisen Scott Turner. Hunden Hooch som är av rasen Dogue de bordeaux har hastigt blivit av med sin husse i ett kallblodigt mord. Hooch tas om hand av Turner, om än något ofrivilligt i början, men med tiden blir de ett riktigt radarpar som tillsammans löser mordgåtan.

En annan hundklassiker från tv är den österrikiske deckarserien Kommissarie Rex. Denna tv-serie kom 1994 och sändes i tio år. Handlingen utspelar sig i Wien där man får följa polis- och schäferhunden Rex när han tillsammans med sina tvåbenta kollegor bekämpar stadens brottslighet.

Barn- och familjefilmer med hundtema

När komedifilmen Beethoven kom 1992 var det nog många barn som tjatade på sina föräldrar om att skaffa en stor, lufsig och dreglande Sankt Bernhardshund. Filmen handlar om ett flertal djur som blir stulna från en djuraffär, men valpen Beethoven lyckas fly och får flytta in hos en barnfamilj.

En annan välbekant Sankt Bernhardshund är naturligtvis Båtsman, känd som Tjorvens hund från tv-serien Vi på Saltkråkan från 1964.

En snäppet nyare hundfilm som också blev väldigt populär hos den yngre publiken är Beverly Hills chihuahua, som kom 2008. Filmen handlar om den lilla chihuahuan Chloe som råkar komma bort på en resa till Mexiko och måste försöka ta sig hem till Beverly Hills på egen hand.

Dokumentärer med problemhundar i fokus

Den populära dokumentärserien Hundcoachen, med Fredrik Steen som hundexpert, kom 2008. Serien syftar till att hjälpa hundägare med en rad olika hundproblem. Steen är en välkänd schäferuppfödare som arbetat som instruktör för hundförare inom polisen. I sitt program tar han sig an hundrelaterade problem med varierande svårighetsgrad. Några exempel kan vara rädsla för att klippa klor, aggressivt beteende mot andra hundar, svårt att gå fint i koppel och så vidare. 2016 kom en ny serie med Steen som programledare, som heter Mitt liv som valp. Denna tv-serie är mer lättsam där man får följa nyblivna hundägare och deras valpar. Steens roll är att ge ägarna matnyttiga tips och råd längs vägen.

Den amerikanske varianten av Fredrik Steen är Cesar Milan, känd från tv-serien Mannen som talar med hundar. Denna dokumentärserie har samma upplägg som Hundcoachen, fast med tuffare uppfostrings- och träningsmetoder. Serien har fått utstå en hel del kritik och Cesar Milan har blivit anklagad för djurplågeri i samband med att han bland annat har använt el-halsband på många hundar i programmet.