Tips till valpköparen
Det är en enorm glädje att ha hund, men det passar inte alla människor eller deras livssituationer. Tänk på att en hund ofta lever i ca 10-15 år och därför är det viktigt att noggrant överväga sitt beslut innan man köper en valp. Det finns två grundläggande frågor man bör fundera över innan man bestämmer sig för att skaffa hund.
- Har jag tiden som krävs?
Det är tidskrävande att ha hund och ingenting man ska ta lätt på. En valp kräver nästintill ständig tillsyn de första månaderna och bör inte lämnas ensam mer än väldigt korta stunder. En fullvuxen hund bör inte lämnas mer än fem timmar per dygn. Hur har man tänkt att lösa det om man har ett heltidsjobb?
- Har jag råd att ha hund?
Det är lätt att stirra sig blind på inköpspriset av en valp, men det är långt ifrån det enda som kostar. Utgifter för hundfoder, försäkring, vaccinering, hunddagis och mycket annat tillkommer. Var säker på du faktiskt har råd innan du skaffar hund.
Välj rätt hundras och uppfödare
Det finns cirka 300 hundraser registrerade i Svenska Kennelklubben (SKK) där de är uppdelade i tio olika rasgrupper. Det är superviktigt att välja en ras som passar in i det liv man lever. Det första man bör göra är att läsa på ordentligt om olika rasers användningsområden, hälsa och karaktärsdrag och sedan fundera över vilken typ av hund man vill ha. Är man ute efter en ren sällskapshund eller kanske en vakthund? Har man planer på att tävla i lydnad eller vill man ha en jaktkamrat?
När man har kommit fram till vilken typ av hund man vill ha gäller det att hitta rätt uppfödare. Rekommendationen är att välja en SKK-ansluten uppfödare, då dessa är skyldiga att följa ett antal viktiga regler för att inte bli uteslutna ur klubben. Om man köper en valp av en SKK-ansluten kennel kan man räkna med att hunden är över 8 veckor vid leverans samt att den är vaccinerad, avmaskad, veterinärbesiktad och ID-märkt. Via valpens registreringsbevis och stamtavla kan man kolla upp föräldradjuren och deras hälsostatus, samt säkerställa att mamman inte har fått för täta kullar eller blivit parad i för ung eller för gammal ålder. Ta gärna kontakt med flertalet uppfödare och ställ många frågor. Hälsa på för att få en bild av hur hundarna bor och hur valparna kommer att växa upp den första tiden.
Inför den första valptiden
Innan man får hem sin valp behöver man införskaffa ett antal saker, som exempelvis mat- och vattenskålar, hundfoder och tuggpinnar, koppel/sele och halsband, klosax, hundsäng, bajspåsar, fästingplockare, pälsborste och hundleksaker. Andra viktiga saker att ha koll på är valpens försäkring, avmaskning samt vaccinationer. En seriös uppfödare ger alltid information om detta vid köpet.
Det första man ska göra efter att man hämtat hem sin valp är att registrera den i Jordbruksverkets centrala hundregister. Alla hundar i Sverige är skyldiga enligt lag att vara ID-märkta och finnas med i detta register tillsammans med kontaktuppgifter till dess ägare. Registret är till för att polis, Tullverket och länsstyrelsen ska kunna spåra alla hundar till rätt ägare.